Binge Eating Disorder (BED), på dansk kaldet tvangsoverspisning, er den største spiseforstyrrelse i Danmark. Officielle tal viser, at imellem 40.000-50.000 mennesker lider af BED her i landet. Det er over dobbelt så mange, som lider af Bulimi og Anoreksi tilsammen. BED har ikke tidligere været en anerkendt diagnose i Danmark. Den er implementeret som diagnose i 2022, hvor WHO´s opdaterede ICD-11, diagnoseliste, træder i kraft. Men selvom BED bliver en anerkendt diagnose er der langt fra tilstrækkelig behandling i hele landet til de, som får diagnosen.

I perioden 2019 - 2021 har Sundheds- og Ældreministeriet afsat satspuljemidler til behandling af BED. 7 projekter på landsplan har fået støtte. Alle af disse steder fik hurtigt besat behandlingspladserne langt frem og ved næsten alle, var ventelisterne lukket for tilgang resten af projektperioden. Det fortæller lidt om behovet for behandling til denne målgruppe. Det betyder at kun 4 % af dem, som har brug for hjælp, har fået hjælp i de tre år. Og det er langt fra nok.

Sundhedsstyrrelsen har udvidet kapaciteten til behandling af BED, hvor der igen er projektmidler til rådighed. Perioden løber fra 1. juni 2022 til udgangen af 2025.

BED er en forholdsvis ukendt og underbehandlet sygdom i samfundet – mange mennesker ved slet ikke, at den eksisterer.

Der er mange, som ikke ved, at de måske lider af BED. De ikke har været klar over deres problem og symptomerne på BED, før de direkte er blevet konfronteret med dem i TV, blade eller er blevet spurgt om det af en sundhedsprofessionel. Det tyder derfor på, at der potentielt kan være mange personer, som har BED, uden at være klar over det. Ligeledes har undersøgelser vist, at mange læger heller ikke kender til sygdommen. Den manglende viden kan også være en medvirkende årsag til, at mange personer med BED ikke bliver behandlet for deres sygdom, eller evt. fejlbehandles. Undersøgelser viser netop, at der på nuværende tidspunkt er mange personer med BED, som har en opfattelse af, at læger primært fokuserer på at behandle deres fysiske symptomer, som fx overvægt, frem for at tale med dem om deres psykiske problemer. Det kan resultere i, at sygdommen forbliver ubehandlet eller ligefrem forværres”. Kilde Landsstyrelsen for spiseforstyrrelse og selvskade.

BED findes i forskellige grader, der fastslås efter en klinisk vurdering og screening. Graderne af BED er inddelt i kategorierne mild til moderat, moderat til svær og svær til ekstrem. Personer med svær til ekstrem grad af BED vil høre til i psykiatrien. Nuværende er der kun to tidsbegrænsede projekter på landsplan i psykiatrien. 

Det er hårdt arbejde at komme ud af et kaotisk spisemønster. Der er ingen lette løsninger. Du skal ind at arbejde med dine tanker, følelser og adfærd. En ny kur er ikke løsningen. Tiden er heldigvis ved at ændre sig, selvom der er lang vej endnu. Flere kender til BED. Det er muligt at komme i behandling hos private udbydere som jeg selv, hvis du har BED i let til moderat grad. Endnu er muligheden for behandling inden for det offentlige regi, så godt som umuligt.

Jeg tilbyder både individuel behandling og gruppeforløb med en psykoterapeut. Du kan læse mere om disse tilbud her på siden. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du vil vide mere.

Læs uddrag af min historie i denne artikel fra Nordjyske Medier: https://nordjyske.dk/nyheder/thisted/50-000-danskere-lider-af-samme-problem-pia-overspiste-i-smug/ae10be96-3bec-445c-9843-bdf019897a36

og her i bladet Alt For Damerne

Pia bar i mange år på en hemmelighed, hun kæmpede med BED - ALT.dk